Door Bonni Goldstein op 29 augustus 2018

Ons lichaam bestaat uit vele unieke fysiologische systemen die als enig doel hebben een intern evenwicht te bewaren dat homeostase wordt genoemd. We weten dat de alvleesklier insuline afgeeft om het glucoseniveau tussen de bloedbaan en de cellen in evenwicht te houden. De schildklier geeft schildklierhormoon af, dat vitale lichaamsfuncties regelt met betrekking tot metabolisme, lichaamstemperatuur en nog veel meer. Simpel gezegd, ons lichaam werkt voortdurend om in balans te blijven in reactie op onze externe omgeving.

In de zoektocht om te begrijpen hoe THC zijn welbekende bedwelmende effecten veroorzaakt, ontdekten wetenschappers dat we nog een ander regulerend fysiologisch systeem hebben, het endocannabinoïde systeem (ECS), dat tot taak heeft de homeostase te handhaven van de boodschappen die tussen onze cellen worden uitgewisseld. Verder onderzoek heeft aangetoond dat ziekte, ontsteking en verwondingen het ECS aanzetten tot actie, waarbij het werkt om onze interne omgeving terug te brengen naar homeostase. Dit systeem wordt beschreven als beschermend en noodzakelijk voor het leven. Wat als we ons op dit systeem zouden kunnen richten om ziekte te voorkomen en een betere gezondheid te behouden? Het ECS is het meest wijdverspreide receptorsysteem in het menselijk lichaam. Het bestaat uit drie hoofdonderdelen: cannabinoïdereceptoren; verbindingen die endocannabinoïden worden genoemd; en de enzymen die de endocannabinoïden maken en afbreken.

Endocannabinoïden, vaak onze "innerlijke cannabis" genoemd, worden op verzoek gesynthetiseerd uit gezonde bronnen van voedingsvet. Cannabinoïde receptoren zitten op de membranen van cellen in bepaalde delen van de hersenen en het lichaam, namelijk gebieden in de hersenen die pijn, geheugen, emotie, motorische controle, misselijkheid en eetlust controleren, evenals de darmen, het immuunsysteem en het perifere zenuwstelsel. Wanneer er een trigger is die een onbalans veroorzaakt, zoals een verwonding of ziekte, komen endocannabinoïden vrij, die fungeren als "sleutels" die zich binden aan de receptoren, die fungeren als "sloten" op onze cellen. Zodra de receptor is geactiveerd, vindt er een chemische reactie plaats in de cel, die de cel vertelt zijn boodschap te veranderen.

Het functioneren van de ECS is afhankelijk van vele factoren, waaronder genetica, leeftijd, stressniveau, dieet en algemene gezondheid. Er kunnen varianten zijn in de genen die coderen voor de ECS die kunnen leiden tot aanleg voor bepaalde aandoeningen, zoals ADHD en PTSS. Daarnaast kunnen chronische ziekte, chronische stress en/of chronisch slaaptekort leiden tot uitputting van de endocannabinoïden. Deze verstoringen in de normale werking van het ECS verstoren zijn vermogen om cellulaire onevenwichtigheden te reguleren en homeostase te bereiken.

In 2004 publiceerde Ethan Russo, een neuroloog en onderzoeker, Clinical endocannabinoids Deficiency (CECD): Can this concept explain therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment- resistant conditions? in het tijdschrift Neuroendocrinology Letters. Russo theoretiseerde dat bepaalde personen met de genoemde aandoeningen op op cannabis gebaseerde behandelingen reageerden omdat zij een tekort aan endocannabinoïden hadden waardoor de aandoening zich überhaupt kon manifesteren.

Daaropvolgend onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan endocannabinoïden een rol speelt bij auto-immuunziekten, epilepsie, complex regionaal pijnsyndroom, hart- en vaatziekten, depressie, angst, schizofrenie, multiple sclerose, misselijkheid, de ziekte van Huntington, de ziekte van Parkinson, menstruatieverschijnselen, niet goed ontwikkelen bij pasgeborenen en andere moeilijk te behandelen aandoeningen.

De cannabisplant produceert meer dan 100 fytocannabinoïden, waarondertetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Deze verbindingen bootsen deendocannabinoïden na door te interacteren met het ECS en de homeostase teherstellen. In plaats van te wachten tot er sprake is van ziekte, zijn er veel manieren om goed voor je ECS te zorgen, waardoor het goed kan functioneren, tekorten wordenvoorkomen en de homeostase behouden blijft.

Het is algemeen bekend dat een gezonde, evenwichtige voeding noodzakelijk is voor emotioneel en lichamelijk welzijn. Ons lichaam vertrouwt op onze voeding om de juiste hoeveelheid endocannabinoïden te produceren om optimaal te kunnen functioneren. Cannabinoïden worden gesynthetiseerd uit de vetzuren in onze voeding en hebben een specifieke balans van omega-6 en omega-3 nodig om in de juiste hoeveelheden te worden geproduceerd.

Voor een maximale biologische beschikbaarheid is de optimale verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren uit de voeding tussen 5:1 en 1:1, hoe lager hoe beter voor mensen met een chronische ziekte. Westerse diëten hebben gewoonlijk een verhouding van 20:1, vooral door de overconsumptie van omega-6 vetzuren die afkomstig zijn van plantaardige oliën in veel verpakte voedingsmiddelen. Westerse diëten met een hogere verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren resulteren in een vermindering van endocannabinoïden, wat leidt tot het onvermogen om de homeostase te handhaven.

Een andere factor die het welzijn van het ECS bevordert, is aërobe lichaamsbeweging. Dierstudies melden dat vrijwillig wiel rennen de cannabinoïde receptoren in de hersenen verhoogt en de gevoeligheid van de receptoren voor endocannabinoïden verhoogt. Menselijke studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging zoals hardlopen, fietsenen wandelen de endocannabinoïdenniveaus in de bloedbaan verhogen. In feite zijn endocannabinoïden waarschijnlijk verantwoordelijk voor het fenomeen dat wordt beschreven als de runner.

Probiotica kunnen ook gunstig zijn voor het ECS. Van Lactobacillus acidophilus, een probiotische bacterie die voorkomt in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt en zuurkool, is aangetoond dat het de expressie van cannabinoïde receptoren in de darm induceert, wat de intestinale homeostase bevordert.

Zowel acupunctuur als osteopathische manipulatie versterken het ECS. Yoga en meditatie wekken de "ontspanningsreactie" op, een fysiologisch fenomeen waarbij men zich bewust kan bezighouden met gedrag dat het mentale en fysieke welzijn bevordert; hoewel er tot op heden geen studies zijn gedaan, vermoeden de meeste deskundigen dat deze stressbeheersingsmodaliteiten het ECS versterken en zo de homeostase bevorderen. Tot slot, hoe zit het met het vermogen van cannabis om ziekte te voorkomen? Van plantaardige cannabinoïden is bekend dat ze zeer veilig zijn en ontstekingsremmende, antioxiderende en neuroprotectieve eigenschappen hebben. In gevallen van een tekort aan endocannabinoïden kan cannabisgebruik de corrigerende stof zijn, waardoor de symptomen van de aandoening worden geëlimineerd. Regelmatig cannabisgebruik kan chronische ontstekingen en de opbouw van vrije radicalen verminderen, die beide worden verondersteld de hoofdoorzaken te zijn van veel aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

Cannabis wordt in verband gebracht met lagere nuchtere insulinespiegels en een lagere insulineresistentie, wat duidt op bescherming tegen de ontwikkeling van diabetes. Begin dit jaar ontdekten Duitse wetenschappers dat chronische lage doses THC de leeftijdsgebonden achteruitgang van cognitieve prestaties bij oude muizen terugdraaiden.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het gebruik van voorgeschreven medicijnen in staten met wetten voor medicinale cannabis aanzienlijk is afgenomen, wat heeft geleid tot ongeveer een kwart minder sterfgevallen door opiaten.

Veel patiënten melden dat cannabisgebruik hun algehele gezondheid verbetert door het bevorderen van een goede nachtrust, het verminderen van angst en depressie, en het verminderen van pijn en ontstekingen, zodat ze actief aan hun leven kunnen blijven deelnemen. Hoewel de exacte doses en cannabinoïdecombinaties voor preventieve indicaties nog niet zijn onderzocht, is het waarschijnlijk dat lage intermitterende doses die zowel THC als CBD bevatten, het ECS versterken zonder nadelige effecten te veroorzaken. Een gezond dieet (met vetzuren in de juiste balans), aerobe lichaamsbeweging en stressmanagement zullen uw ECS helpen om homeostase te behouden. Zorg goed voor je endocannabinoïde systeem en het zal voor jou zorgen.

0
    0
    Cart
    Your cart is emptyReturn to the shop