Door Mary Biles op 29 september 2021

Zoals veel grote ontdekkingen in de geneeskunde, begon het met een ‘Aha’-moment toen de Canadese arts Dr. Vincent Maida zich realiseerde dat beenzweren konden worden doorboord door cannabisverbindingen, die op hun beurt de overvloed aan cannabinoïdereceptoren eronder konden bereiken.

Er zijn maar weinig mensen die zich meer inzetten voor het vinden van een betere oplossing voor wondbehandeling dan Dr. Maida, die onder andere een gespecialiseerde wondkliniek runt die de moeilijkst te genezen beenzweren in de regio Toronto behandelt.

“Huid [de uitwendige huid, de huidvliezen en de slijmvliezen] en wond is het gebied van de gezondheidszorg met de slechtste resultaatmetingen,” legt Maida uit. “En toch, als je kijkt naar de enorme uitgaven – de Verenigde Staten besteedt meer dan 80 miljard dollar per jaar aan wonden. En het grootste deel daarvan kan ik u vertellen is tevergeefs en is gewoon domme verbanden die niets doen.”

BEENWONDEN DIE WEIGEREN TE GENEZEN

Tenzij we zelf bejaard zijn, of voor iemand zorgen die ouder is dan zeventig, is het onwaarschijnlijk dat we ooit hebben nagedacht over beenzweren, die worden gedefinieerd als een langdurige zweer die meer dan twee weken nodig heeft om te genezen.

Ik in ieder geval niet, totdat mijn broer, die net als ik van jongs af aan gezegend was met een flinke hoeveelheid spataderen, beenwonden begon te krijgen die maar niet dicht wilden gaan.

Door zijn hoofdzakelijk zittende levensstijl was zijn veneuze stroom niet sterk genoeg om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor het genezen van enkele onschuldige bulten en schrammen, die vervolgens veranderden in nogal vervelende open beenwonden.

De standaardbehandeling voor beenzweren worden ook routinematig voorgeschreven voor eventuele infecties, hoewel er volgens Maida een tendens is om te veel voor te schrijven.

In het geval van mijn broer waren tweemaal wekelijkse bezoeken voor verbandwisselingen gedurende drie maanden voldoende om zijn wonden te zien dichtgroeien. Maar volgens Dr. Maida behoorde hij tot de gelukkige 40% bij wie de zweren in minder dan twaalf weken genezen. De andere 60% kan jaren met open beenwonden rondlopen, wat in de ergste gevallen kan leiden tot amputaties, sepsis en zelfs de dood.

OPIOÏDEN VERTRAGEN DE WONDGENEZING

Zweren zijn over het algemeen ook uiterst pijnlijk, en volgens Maida krijgt ongeveer 70% van de patiënten opioïden voorgeschreven om de pijn te beheersen.

Niet alleen vermindert pijn het genezingsvermogen van het lichaam, maar van opioïden zelf wordt nu gedacht dat ze de genezing van chronische wonden vertragen. En met de opioïdencrisis die in Noord-Amerika nog steeds een ravage aanricht, is het duidelijk dat er een alternatieve aanpak moet worden gevonden voor zowel de behandeling van wondpijn als de algehele genezing.

Wat me terugbrengt naar het gloeilampmoment van Dr. Maida.

Vastbesloten om een doeltreffender alternatief te vinden voor het huidige protocol voor wondbedpreparatie, begon Maida aan een Master’s Degree aan de Dalai Lama School of Public Health in Toronto.

“Werkend in een land als Canada,” herinnert hij zich, “waar het pad van (medicinale cannabis) legalisatie zich ontwikkelde, was daar een van die openbaringsmomenten, ik realiseerde me dat er een potentieel was om cannabis en de elementen van cannabis te gebruiken in de wereld van integument en wonden.”

En zo begon de eerste fase van zijn onderzoek, waarbij hij de preklinische gegevens bestudeerde met betrekking tot de wondhelende eigenschappen van verbindingen die in cannabis worden aangetroffen.

CANNABIS OPENBARING

In dit stadium moet erop worden gewezen dat we het niet alleen hebben over cannabinoïden zoals THC en CBD, maar ook over terpenen zoals bètacaryofylleen, en de flavonoïden quercetine, diosmine en hesperidine. Er is in de VS zelfs al een door de FDA goedgekeurd geneesmiddel met de naam Daflon op de markt voor de behandeling van veneuze circulatiestoornissen, waarin de flavonoïden diosmine en hesperidine worden gecombineerd.

Maar wat deze cannabisverbindingen zo geschikt maakte voor de genezing van zweren, was hun vermogen om rechtstreeks door de wond binnen te dringen en de endocannabinoïdereceptoren eronder te bereiken.

“Het oppervlak van onze huid is relatief intact,” legt Maida uit, “en of het nu slijmvliezen of huidvliezen zijn, je krijgt niet veel absorptie door intacte huid. Maar als je een wond hebt, heb je de opperhuid niet. En de verschillende moleculaire families kunnen veel sneller doordringen door een open wondbed.”

“En dat is waar het spannend wordt,” zegt Maida, “want we weten nu dat het endocannabinoïde systeem altijd aanwezig is in ons lichaam van top tot teen. Het is het belangrijkste chemische signaleringssysteem vanuit een homeostatisch standpunt, in ons lichaam. Niet alleen is het vertegenwoordigd en komt het tot uiting aan de oppervlakte van cellen, maar recent onderzoek toont aan hoe invloedrijk het is op intracellulair niveau, wat een nieuw spectrum opent van het vermogen om genen te moduleren, alias epigenetische mechanismen, enz.

In tegenstelling tot de gebruikelijke problemen van topische cannabis crèmes, die moeite hebben om door de lederhuid te dringen, zijn deze crèmes, althans voor de behandeling van wonden, een perfecte therapeutische combinatie.

VEELBELOVENDE VOORLOPIGE RESULTATEN

En de resultaten die Dr. Maida bij zijn patiënten heeft gezien, lijken dit te bevestigen.

Met behulp van een eigen mengsel van cannabisverbindingen, gebaseerd op zijn systematische evaluatie van gegevens, begon Dr. Maida met de voorzichtige behandeling van patiënten in zijn wondkliniek.

“Mijn wondpraktijk was de perfecte omgeving om te proberen iets te innoveren dat hopelijk de huidige onbevredigende status quo zou verbeteren,” zegt hij. “Dus ik heb het ergste van het ergste gerekruteerd, en ik was in staat om het ergste van het ergste te genezen, waardoor ik dacht dat als ik in staat ben om het ergste van het ergste te genezen, stel je dan eens voor wat ik zou kunnen doen voor alledaagse wonden.”

Voorlopige resultaten die de ervaringen catalogiseren van twee oudere patiënten die, ondanks dat ze het leed van hun wonden meer dan zes maanden hadden gedragen, totale genezing vonden met behulp van Dr. Maida’s op cannabis gebaseerde behandeling in een gemiddelde van 73 dagen. Bovendien was de pijn van de patiënten aanzienlijk verminderd, zodat op dag 63 geen andere pijnstillers meer nodig waren.

Uit een ander open-label onderzoek, dat Dr. Maida zelf financierde, waarbij veertien complexe patiënten met recalcitrante beenzweren werden behandeld met zijn formule in combinatie met compressieverbanden, bleek dat 79% van de patiënten de wond volledig had gesloten in maar liefst 34 dagen.

Hoewel indrukwekkend, geeft Maida als eerste toe dat dit voorlopige resultaten zijn op een kleine groep patiënten, en hij hoopt dat een intentieverklaring van een internationaal biotechbedrijf uiteindelijk zal leiden tot de volgende fasen van klinisch onderzoek die nodig zijn om zijn op cannabis gebaseerde topische medicijn op de markt te brengen.

In de tussentijd blijft Dr. Maida een man met een missie.

“Ik ben dus aan de race begonnen,” zegt hij, “en ik ga sprinten op de baan. En dan uiteindelijk, moet ik overdragen aan anderen die de marathon voorwaarts zullen nemen. En dat is mijn rol. Dat is mijn missie… en ik denk dat de eindstreep ongelofelijke mogelijkheden gaat opleveren voor de wereld van huid en wond.”

0
    0
    Uw mandje
    Uw winkelwagen is leegTerug naar de winkel