Geschreven door Martin A. Lee op 2 juni, 2021

Dit artikel is overgenomen uit Smoke Signals: Een sociale geschiedenis van marihuana – medisch, recreatief en wetenschappelijk door Martin A. Lee

De toename van de populariteit van marihuana onder de Amerikaanse jeugd sinds het einde van de jaren 1960 viel samen met een toename van het aantal gediagnosticeerde gevallen van aandachtstekortstoornis en de hyperactieve variant daarvan, ADHD, een aandoening die Dr. Tom O’Connell vergeleek met een “pediatrisch angstsyndroom”. Als gepensioneerd thoraxchirurg en voormalig kapitein in het U.S. Army Medical Corps, had O’Connell honderden gewonde Amerikaanse soldaten behandeld tijdens de Vietnam oorlog. Hij kwam in 2000 uit zijn pensioen en begon in Oakland aanvragers van medische cannabis te behandelen.

In de loop der jaren zou O’Connell een database samenstellen en de gebruikspatronen van zesduizend patiënten analyseren. Zijn bevindingen zouden zowel prohibitionisten als drugbeleidshervormers uitdagen, die het erover eens waren dat reefer een no-no zou moeten zijn voor jongeren onder de 21 jaar. “Elke kant in het moderne wietdebat is verknocht aan zijn eigen sprookje,” blogde O’Connell. Hij betreurde het dat de hervormingsgezinde leiders “bijna even onwetend waren als de Feds – en even vatbaar voor doctrinaire denkwijzen als het aankomt op het beginnen met en het gebruik van drugs door adolescenten”.

Waarom worden sommige jongeren die met cannabis experimenteren, dagelijkse gebruikers? Zijn hun beweringen van medisch gebruik geloofwaardig? Dr. O’Connell ontdekte dat de overgrote meerderheid van de aanvragers van medicinale marihuana al chronische gebruikers waren voordat ze de deur van de apotheek binnenstapten. (Mensen die marihuana proberen en een onaangename ervaring hebben, gaan over het algemeen niet naar artsen voor aanbevelingsbrieven). De dagelijkse rokers die hij ondervroeg hadden opvallend gelijkaardige medische en sociale geschiedenissen. O’Connell stelde vast dat de belangrijkste reden waarom jongeren regelmatig cannabis roken, is dat het een veilige en effectieve manier is om angst en andere stemmingsstoornissen te verlichten die gepaard gaan met onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde.

Herhaaldelijk drugsgebruik heeft meestal een serieuzer doel dan louter ontspanning, aldus O’Connell, die stelt dat jonge Amerikanen sinds de jaren zestig massaal marihuana hebben omarmd om dezelfde emotionele symptomen te verlichten “die anxiolytica, stemmingsstabilisatoren en antidepressiva tot de meest lucratieve producten van Big Pharma maakten”. “De behoefte aan zelfmedicatie voor symptomen van adolescente angst is veel belangrijker dan simpel jeugdig hedonisme,” concludeerde O’Connell.

Voor de Amerikaanse jeugd is cannabis als kattenkruid voor een kat, een slecht begrepen maar niettemin efficiënt plantaardig middel om te navigeren door de omgevingsangst en de hectische complexiteit van het moderne leven. De opkomst van marihuana als de anxiolytische drug bij uitstek en de blijvende populariteit ervan onder gespannen tieners en angstige volwassenen is logisch in het licht van wetenschappelijk onderzoek dat de stress-bufferende functie van het endocannabinoïde systeem heeft gedocumenteerd.

Terwijl de activering van de aangeboren stressrespons van het lichaam (“vecht of vlucht”) essentieel is om te reageren en zich aan te passen aan acute overlevingsdreigingen, kan te veel stress een organisme op de lange termijn beschadigen door de endocannabinoïde tonus uit te putten. Een aangetast endocannabinoïde systeem zet de toon voor een groot aantal ziekteverschijnselen en verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden. Chronisch verhoogde stressniveaus verhogen de angst en versnellen de progressie van Alzheimer dementie aanzienlijk. Er is aangetoond dat emotionele stress de verspreiding van kanker versnelt. Stress verandert de manier waarop we vetten assimileren.

Op cellulair niveau is stress de reactie van het lichaam op elke verandering die een fysiologische eis aan het lichaam stelt. Wanneer iemand gestrest is, produceren de hersenen cortisol en andere steroïde hormonen, die op hun beurt het vrijkomen van natuurlijk voorkomende marihuana-achtige verbindingen teweegbrengen: anandamide en 2-AG. Deze endogene cannabinoïden binden zich aan oercelreceptoren die de homeostase herstellen door de productie van stresshormonen te verlagen. Marihuana, een plantaardig adaptogeen, doet in wezen hetzelfde.

Martin A. Lee is de directeur van Project CBD en de auteur van Smoke Signals: A Social History of Marijuana – Medical, Recreational and Scientific.

Copyright, Project CBD. Mag niet worden herdrukt zonder toestemming.

0
    0
    Uw mandje
    Uw winkelwagen is leegTerug naar de winkel